فرسودگی ناوگان ریلی و جاده ای باید مورد توجه قرار بگیرد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران:
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: یکی از مشکلات بسیار بزرگ کشور موضوع فرسودگی بسیار بالای ناوگان ریلی و جادهای ما است.
غلامحسین شافعی در اولین همایش ملی ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی اظهار داشت: در مسائلی مانند حمل و نقل در حدود 20 سال پیش در محافل مشکلاتی مطرح میشد که در مقایسه با امروز تفاوت جدی و بسیاری در آن نمیبینیم و معنای آن این ست که مشکلات بیست سال پیش همچنان وجود دارند. ما به مسائل یا از جنبه اقتصاد خرد نگاه میکنیم یا نگاه به اقتصاد کلان داریم، هیچ یک از این دو نگاه مشکلاتما را حل نمیکند.
شافعی بیان کرد: در سیستم قاعدهگذاری در اقتصادمان مشکل داریم. تا زمانی که این قاعدهگذاری اصلاح نشود همچنان مشکلات ما پا برجا میمانند. مسئلهای که آقای قاضیزاده هاشمی مطرح کردند و من میگویم قاعدهگذاری مشکل دارد مثلا در مورد مسائل بیمه.
وی ادامه داد: مسائلی که روی آنها تمرکز میکنیم ابزاری برای توسعه و یا هدف برای توسعه هستند. میبینیم اینها ابزاری هستند برای یک هدف. پس به اشتباه ابزار را جای هدف را میگیرند و ما پیشرفت نمیکنیم. مسئله دومی که حائز اهمیت است و یکی از آفتهای توسعه فقر در کشور ماست عدم هماهنگی تصمیمگیران بیشمار برای انجام یک عمل است. وقتی 22 دستگاه درباره ترانزیت تصمیم میگیرند و یک پاسخگوی واحد وجود ندارد ما به جایی نمیرسیم. اشکالات اساسی برای رسیدن به هدف اینها هستند. چرا نباید وزارت راه ایران متولی واقعی ترانزیت کشور باشد. 21 متولی وجود دارد و هر کدام ساز خود را میزند بنابراین ما به نقطه مطلوب خود نمیرسیم. این فرمایش آقای امتی بسیار درست است که شما پیش از آنکه مشکلات را مطرح کنید باید راهکارها را بیابید و ارائه کنید.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با توصیه به همکارانش درباره دولتیها گفت: هرگاه میخواهیم ایرادی از دولتیها بگیریم از مدیران دولتی ایراد نگیریم از سیستم دولتی ایراد بگیریم. چند مشکل دیگر را مطرح میکنم در مورد مسئله حمل و نقل یکی از مشکلات بسیار بزرگ کشور موضوع فرسودگی بسیار بالای ناوگان ریلی و جادهای ما است. ما یک زمانی درآمدهای رویایی نفتی داشتیم. هیچ کاری برای امنیت و نوسازی ناوگان انجام ندادیم. الان هم میگویند مشکلی وجود ندارد اما مشکلاتی عمده بسیاری وجود دارد که به آنها توجه نشده است.
وی افزود: در حال حاضر نیز با توجه به موقعیتهای خدادادی و استئنایی ژئوپولتیک ایران و عدم استفاده درست از این ظرفیتها، ما به سرعت در حال واگذاری کارها و منابعمان به دیگران هستیم. این کفران نعمت خدادادی برای یک کشور که در حال از دست دادن موقعیت استئناییاش است، بسیار معضلآفرین است. مثل همه کارها میگذاریم قافله از ما رد شود و بعد بگوییم که ای وای! جا ماندیم. آینده پژوهی از مولفههای مغفول کشور است اما هنوز فرصت باقیست نباید زمان را از دست بدهیم.
شافعی تصریح کرد: ما نمیتوانیم هیچ مقاومتی در برابر فناوریهای دانش بنیان بکنیم. بهتر است خودمان زودتر آن را انجام بدهیم پیش از آن که از رده خارج شویم. از سوی دیگر، فقط مبارزه با قاچاق کالا و ارز مشکل را حل نمیکند. خود ما با سیاستگذاریهای متفرقه عاملی برای اشائه و برخورد با آن میشویم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: هر نوع هزینهای برای بخش حمل و نقل و ترانزیتداری درآمد با ارزش افزوده ناپایدار است که تقریبا ناپیدا است به دلیل آنکه به آن اهمیت داده نمیشود. گردشگری هم مانند ترانزیت از ظرفیت بسیار خوبی برخورداراست. بنابراین، ما فعالان اقتصادی نباید تمام دغدغههایمان معطوف به راننده باشد. باید به دنبال شرکتهای قدرتمند حمل و نقل بگردیم. در یک کلام باید به دنبال حل مشکلات اساسی حمل و نقل باشیم.