احیای استفاده از ظرفیت های راه ابریشم با حضور دانشگاه و بخش صنعت
استاد دانشگاه تهران مطرح کرد
استاد دانشگاه تهران گفت: در دانشگاه تهران در صدد احیای استفاده از ظرفیتهای راه ابریشم هستیم و برای این کار حضور پررنگ بخش صنعت، بودجه و بخش اجتماعی لازم است.
دکتر یوسف مولایی در اولین همایش ملی ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی اظهار داشت: دانشگاه محل تولید علم و دانش است و امروزه خلاقیت و نوآوری در صنعت حرف اول را میزند. در دانشگاه تهران در صدد احیای استفاده از ظرفیتهای راه ابریشم هستیم و برای این کار حضور پررنگ بخش صنعت، بودجه و بخش اجتماعی لازم است.
وی افزود: چون رقابت در حوزه تجارت و حمل و نقل بسیار مهم است باید در این زمینه برنامه داشته باشیم. اگر قرار باشد در رقابت پیشتاز باشیم و در قالب رقابتی سالم از تمامی ظرفیتها بهرهمند شویم باید به تولید علم و دانش توجه کنیم. در دنیای رقابتی امروز هنگام جابهجایی، تحویل کالا و انتقال دانش، مهم است بتوانیم به درستی از ظرفیتها استفاده کنیم. امروز مرزی برای دنیا وجود ندارد. بنابراین هرچقدر حوزه فعالیت را به فعالیت سنتی محدود کنیم بیشتر متضرر میشویم.
مولایی خاطرنشان کرد: استاندار به درستی تأکید کردند که بحث تبعیض یکی از دلایل اصلی بروز ناآرامیها است. در سیستم حمل و نقل جهانی بحثهای عمومی مربوط به حمل و نقل معمولا به عنوان حمل و نقل پایدار شناخته میشود و بحثهای اجتماعی در آنها دخیل است. از سوی دیگر، زیرساخت پایداری عدالت و برآورده کردن انتظارات ذینفعان در حوزه اجتماعی استوار است.
وی افزود: برای تحقق پایداری باید سیاستگذاریهای عادلانه و مناسب داشته باشیم. در حمل و نقل پایدار بحث عدالت اجتماعی، بحث فرهنگی و... است. بخش قیمتگذاری نیز جدا از این مجموعه نیست. همچنین مطالبهگری خود یک فرهنگ است و در شرایطی باید مطرح شود که جامعه مدنی به وجود بیاید و چون جریان صرفا تابع اراده دولتی نیست. جامعه مدنی زیرساختهای سیاسی، اجتماعی، و... نیز دارد.
این استاد دانشگاه تهران تأکید کرد: بخش خصوصی در این مشارکت بدیهی است که به دنبال منافع شخصی خود باشد اما باید استانداردهایی را در آن رعایت بکند. وقتی ما هنوز برنامه توسعه پایدار نداریم و در آنها صرفا احکامی وجود دارد که بدون همفکری شکل گرفتهاند و صرفا باید اجرا شوند، نمیتوانیم به دنبال پیشرفت باشیم.
وی با طرح این پرسش که برنامه توسعه ترانزیت در قالب کدام مسئله تعریف شده است، گفت: ما اصلا برنامه توسعه نداریم که بتوانیم ترانزیت را بر اساس قالبهای آن تعریف کنیم. دانشگاه در این زمینه میتواند مشکلات را حل کند. از سال 1991 به بعد برای بررسی مسائل مرتبط با حمل و نقل و ترانزیت و مسائل مختلف مربوط به این حوزه مراکز علمی تحقیقاتی ایجاد شد. آنچه که امروزه بیشتر اهمیت دارد ایجاد مهارتهای نرم از جمله تجزیه و تحلیل است. این مهارتها به ویژه با پیشرفتهای علم و تکنولوژی در دورههایی کوتاه مدت ضروری است. باید سیاستگذاری آموزش داده شود. البته یک کمیته از صنعت و دانشگاه در این مراکز تحقیقاتی هم وجود دارد که در آن بخش صنعت و دانشگاه تجربیات حاصل از فعالیتهای میدانی و تحقیقات دانشگاهی خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند.