رئیس انجمن حمل و نقل بینالمللی خراسان رضوی تأکید کرد اهمیت تبدیل مزیت نسبی به مزیت رقابتی در ترانزیت کالا
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی حمل و نقل بینالمللی خراسان رضوی گفت: تاثیر مزیت جغرافیای سیاسی در حوزه ترانزیت نسبی است نه مطلق و چنانچه با اتخاذ سیاستهایی، این مزیت نسبی به مزیت رقابتی بدل نشود، تاثیرگذاری خود را به مرور از دست خواهیم داد.
احمد زمانیان در اولین همایش ملی ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی درباره اهمیت چنین رویدادی اظهار کرد: هدف از برگزاری همایش امروز دست یافتن به نقشههای راه کلان برای رونق و افزایش میزان ترانزیت بوده که در چهار محور تعریف شده است. این همایش با حضور اساتید دانشگاه، دولتمردان و فعالین بخش خصوصی در پنلهای چهارگانه همایش مورد بررسی و نقد و اظهار نظر کارشناسی قرار گرفت. خروجی این محورها بیانیهای خواهد بود که به عنوان نقشه راه و خواست فعالین حوزه حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت و شرکتکنندگان در پایان همایش قرائت خواهد شد.
زمانیان ادامه داد: جای بسی مباهات است که توانستیم برای اولین بار همایشی در یکی از حوزههای مهم اقتصادی برگزار کنیم. همایشی در سطح ملی تحت نام «ترانزیت و حمل و نقل بین المللی در مسیر توسعه اقتصادی». با توجه به جایگاه ارزشمند و موقعیت ممتاز ترانزیت کشور و حضور بیش از 1200 شرکت حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت میلیونها تن کالا در سال، برگزاری چنین همایشی در طول سالیان متمادی گذشته نیاز و ضرورت داشت که متاسفانه مغفول مانده بود. اما برگزاری اولین همایش ملی آن هم در شهر مقدس مشهد میتواند آغازی باشد که در طی سالهای آینده، متولیان و دست اندرکاران و فعالین بخش خصوصی این حوزه در برگزاری چنین همایشی که میتواند در توسعه و افزایش ترانزیت تاثیر به سزایی داشته باشد، برنامهریزی و اقدام کنند.
وی افزود: حائز اهمیت است که بدانیم تاثیر مزیت جغرافیای سیاسی در حوزه ترانزیت نسبی است نه مطلق و چنانچه با اتخاذ سیاستهایی، این مزیت نسبی به مزیت رقابتی بدل نشود، تاثیرگذاری خود را به مرور از دست خواهیم داد و در نهایت محکوم به حذف خواهیم شد. امروزه کشورهای منطقه جدا از اقداماتی که در حوزه ملی انجام میدهند در حال ایجاد مزیتهای رقابتی و نهادینهسازی آنها در حوزههای حمل و نقل و ترانزیت هستند و انواع و اقسام مشوقها و تسهیلات را برای رونق این صنعت تاثیرگذار در اقتصاد وضع میکنند. به تعبیری دیگر، اکتفا و راضی شدن به مزیت نسبی در حوزه ترانزیت منجر به این خواهد شد تا میدان رقابت را به رقبای منطقهای واگذار کنیم. تلاشها و کوششهای رقبای منطقهای برای کامیابی در حوزه ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی عموما با هدف و نیت اقتصادی است و نهایتا منجر به کاهش توان رقابتپذیری ما در ترانزیت خواهد بود.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی حمل و نقل خراسان رضوی خاطرنشان کرد: چه باید کرد که در این ماراتن فشرده همچنان سرآمد باشیم؟ با نگاه به داخل کشور میتوان تاثیرگذاران متعددی را برشمرد که بر جریان ترانزیت و کیفیت و سرعت آن اثرگذار هستند که خوشبختانه در همایش امروز در دو محور همایش، اول محور قوانین و مقررات مخل در حوزه ترانزیت و چالشهای پیشِرو و دوم، محور تعدد سازمانها و متولی واحد در توسعه ترانزیت در پنلهای اختصاصیافته به این مهم پرداختند.
امتی در رابطه در این باره تصریح کرد: یکی از آفتهایی که به جان ترانزیت افتاده نگاه بخشی و محلی به ترانزیت است به نحوی که اگر ترانزیت مغایر و تهدید اهداف سازمانی هر بخش باشد خروجی آن ایجاد اختلال در مسیر ترانزیت است. اعمال سلیقه شخصی مسئولین در نهادهای مختلف بر فرایندهای حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت و وجود تضاد، مانعی جدی برای نقشآفرینان در حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت است.
وی ادامه داد: نگاه امنیتی به ترانزیت از دیگر چالشهایی است که جریان ترانزیت در کشور ما با آن رو به رو است. به واسطه شرایط منطقه لازم است تا کنترلهایی برای عبور کالا از کشور اعمال شود. اما باید توجه داشت که اعمال نظارت و کنترل، موجب کندی و توقف و افزایش هزینههای ترانزیت نگردد. امروز که تحریم ها در جریان ترانزیت مشکلاتی ایجاد کرده لازم است بیش از پیش و با اتخاذ سیاستهای یکپارچه و تدوین نقشههای راه کلان برای رفتار با ترانزیت، گره گشای مصائب ترانزیت باشیم.