نمایندهای که پای درد دل یک صنف نشست
نمایندهای که پای درد دل یک صنف نشست
انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی خراسان رضوی پنجشنبه 17 آبان 1403 میزبان دکتر عثمان سالاری نماینده مردم تایباد، تربت جام، باخرز و صالح آباد در مجلس شورای اسلامی بود. در این نشست صمیمانه اعضای هیئت مدیره و بازرسین انجمن مشکلات و چالشهای موجود شرکتهای حمل ونقل بینالمللی و حوزه ترانزیت استان را مطرح کردند.
40 درصد فعالیتهای ترانزیتی کشور در خراسان رضوی
در آغاز جلسه احمد زمانیان رئیس هیئت مدیره انجمن ضمن عرض خیر مقدم حضور دکتر سالاری، به بیان جایگاه انجمن خراسان در استان و کشور پرداخت. زمانیان با اشاره به قدمت 31 ساله تاسیس انجمن، گفت: در حال حاضر حدود 250 شرکت عضو انجمن حملونقل بینالمللی خراسان هستند که با بکارگیری 2500 نیرو به صورت مستقیم و 12 هزار ناوگان ایرانی و 4 هزار ناوگان خارجی ترانزیتی تحت پوشش، 40 درصد فعالیتهای ترانزیتی کشور را به عهده دارند.
وی خاطر نشان کرد: اعضای انجمن خراسان رضوی دراکثر جلسات حوزه حملونقل کشور حضور دارند و با ارائه نظرات کارشناسی نقش بسزایی در تصمیمگیریها ایفا میکنند.
رییس هیئت مدیره انجمن همچنین در سخنان خود به برگزاری اولین همایش کریدورهای ترانزیتی به همت این انجمن در دی ماه سال جاری اشاره کرد.
لزوم ایجاد منطقه آزاد در مرز دوغارون
در ادامه این نشست محمود امتی عضو هیئت مدیره انجمن و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی نیز با بیان مشکلات حوزه حملونقل بینالمللی به عدم وجود مدیریت واحد مرزی اشاره کرد و گفت : متاسفانه در منطقه مرزی هر نهادی ساز جداگانهای میزند، اگر چه مشکلات و توقفات طولانی به صورت مقطعی حل میشود اما در دورههایی که ترددها افزایش مییابد بار دیگر شاهد توقفات طولانی در مرزها هستیم که این امر سبب افزایش هزینه و زمان حملونقل میگردد.
وی با تاکید بر اینکه اکنون عراق در حال ساخت بندر فاو بوده و در آینده نزدیک شاهد راهاندازی و رشد آن خواهیم بود، اذعان کرد: با توجه به موقعیت استراتژیک کشور در منطقه، متاسفانه ما نتوانستیم از فرصتهای موجود استفاده کنیم و در حال حذف شدن از اکثر کریدورهای ترانزیتی منطقه هستیم.
امتی با اشاره به اقدامات موثر و تسهیلکننده در حوزه ترانزیت، تصریح کرد: روان سازی ترددها در مرزها، کاهش ایستگاههای توقف، حذف توقفات مرزی، حذف بروکراسی اداری و جلوگیری از صدور بخشنامههای خلقالساعه بخشی از اقدامات انجمن در گمرکات مرزی بوده است.
این عضو هیئت مدیره انجمن تاکید کرد: با ایجاد منطقه آزاد در مرز دوغارون و بهبود زندگی مردم میتوانیم بهرهوری درست و مناسب از این مرز را افزایش دهیم.
تفسیر نادرست از قانون مالیات بر ارزش افزوده
دین محمد فیض محمدی بازرس انجمن نیز ضمن عرض خیر مقدم برای حضور این نماینده مجلس در انجمن به مشکلات ناشی از مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد و اظهار کرد: متاسفانه با تفسیر نادرست مسئولین استانی شرکتهای حملونقل متحمل پرداخت مالیات میشوند و علیرغم پیگیریهای مکرر در این سالها مسئولان بر نقطه نظرات خود پافشاری میکنند.
نبود مدیریت واحد مرزی در گمرکات
جواد رخشانی دیگر عضو هیئت مدیره انجمن نیز به ظرفیتهای ترانزیتی استان و شهرستان دوغارون اشاره کرد و گفت: اگر از این فرصتها استفاده مطلوب نشود وضعیت به همین منوال باقی خواهد ماند.
وی نیز بر حل مشکل مالیات بر ارزش افزوده و اهمیت پیگیری آن از طریق مجلس برای دریافت استفساریه در این رابطه تاکید کرد.
این عضو هیئت مدیره انجمن با تاکید به اهمیت ایجاد مدیریت واحد در مرزهای استان، گفت: در حال حاضر رانندگان در آن سوی مرز سرخس ترکمنستان و ایران شب خواب ندارند در حالی که در داخل مرز کشورمان شاهد شب خوابی رانندگان به مدت 15 روز هستیم.
سرمایهگذاری در گرو تامین امنیت سرمایهگذار
جواد نوریان دیگر عضو هیئت مدیره نیز به جایگاه انجمن اشاره کرد و گفت: انجمن خراسان بعد از تهران بزرگترین انجمن در سطح کشور است. متاسفانه تمام مشکلات مطرح شده سالهاست ادامه دارد و ما متخصص دورزدن تحریمها هستیم و دولت نیز هیچ کمکی نمیکند. در حالی که اگر دولت تمایل به سرمایهگذاری در حوزه حمل ونقل دارد با توجه به اینکه راهاندازی یک شرکت به حداقل یک میلیون دلار سرمایه نیاز دارد بنابراین دولت ملزم به تامین امنیت سرمایهگذار در این حوزه است تا اقتصاد کشور به حرکت درآید.
گمرک مرز دوغارون از عرش تا فرش!
در ادامه این نشست، ستار غفوری دیگر عضو هیئت مدیره تریبون را دردست گرفت و اظهار داشت: بخش اعظم اقتصاد این منطقه در ارتباط با حملونقل بینالمللی است.
در سالهای بسیار دور گمرک دوغارون اولین گمرک مرزی ایران به لحاظ تعداد ترددها بوده است اما اکنون حتی در رده دهم تعداد ترددها در کشور نیست باتوجه به اینکه ما بیشترین تعامل را با طالبان داریم اما به جای استفاده از این موقعیت و روان سازی ترانزیت، این عرصه هر روز کوچکتر می شود.
غفوری افزود: به کرات به بهانه امنیتی بودن مرزها و نبود مدیریت مرزی شاهد سرگردانی ناوگان حمل ونقلی استان در مرزها هستیم. اکنون که در مرزهای افغانستان در بسیاری از موارد حکومت طالبان برای حل مشکلات همکاری میکند فرصت خوبی برای افزایش ترددها در حوزه ترانزیت فراهم شده است که باید از این فرصت استقاده بهینه نماییم.
حضور مسئولان ناکارآمد در مرزها
در ادامه غلام نبی نگهبان از فعالان حوزه حملونقل نیز حضور مسئولان ناکارآمد در گمرکات مرزی را به چالش کشید و گفت: مدتی بود که در بندر مسئولی تمامی بارها را به آزمایشگاه میفرستاد که این امر موجب افزایش زمان و هزینه حملونقل میگردید و حتی در مواردی سبب از بین رفتن کالا میشد. متاسفانه ما آنگونه که باید ارزش ترانزیت را درک نکرده و از این فرصت استفاده نمیکنیم. اکنون حمل بار از طریق دریا به مقصد ترکمنستان 30 روز به طول می انجامد و این در حالیست که همین بار از چین و از طریق مسیر زمینی 15 روزه به ترکمنستان میرسد.
حل مشکلات با درایت و عقلانیت
در ادامه این نشست دکتر سالاری عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی پس از استماع مشکلات و دیدگاههای اعضای انجمن حملونقل بینالمللی خراسان رضوی با اشاره به اهمیت fatf و تصویب آن، گفت: وظیفه ذاتی منتخبین مجلس پیگیری و حل مشکلات موجود کشور بوده و هر نماینده به حد توان خود مسئول است. من هم همراه شما هستم و معتقدم این انجمن میتواند در تصمیمگیریها و تصمیم سازیهای این حوزه نقش موثری داشته باشد. ما باید وضعیت پایداری در ترانزیت ایجاد کنیم و انجمن از طریق افرادی به عنوان رابط به ما در مواقع مورد نیاز راه حل ارائه دهند.
سالاری در ادامه خاطر نشان کرد: من نماینده شدهام تا حال مردم خوب شود. اگر ما بخواهیم تحول ایجاد کنیم باید از مجموعههای اشتغال زا حمایت کرده و نهادها و مدیرهای مزاحم را حذف کنیم که امیدواریم این مهم تحقق یابد.
وی با تاکید بر اینکه ایجاد منطقه آزاد در منطقه دوغارون از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اظهار کرد: این اقدام سبب میشود تا منطقه ویژه دوغارون از نقش کاذب خود خارج شود، البته باید در انتخاب هیئت مدیره تمرکز کرد. در این خصوص من به عنوان یکی از اعضای کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس میتوانم از این پتانسیل استفاده کنم.
این نماینده مجلس اذعان کرد: تنزل رتبه گمرک دوغارون در این سالها به لحاظ تعداد ترددها در کشور از رتبه اول به پایینتر از دهم نشان دهنده وجود موانع در این حوزه است.
وی در ادامه گفت: همچنین در باره دریافت مالیات بر ارزش افزوده در حمل بینالمللی در صورتی که پرداخت کننده و صاحب کالا خارجی است به نظر میرسد تفسیر قانونی اشتباه صورت گرفته که باید پیگیری شود.
الاری در خصوص مدیریت واحد مرزی، تاکید کرد: باید تلاش کنیم سرمایهگذار واقعی را در این حوزه جذب کنیم همچنین در مورد استفاده از مسئول کاربلد در گمرکات مرزی نیز باید حمایت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در این نشست نکات ارزشمندی مطرح گردید و تلاش ما در راستای تعامل و گفتگوی مفید خواهد بود. امیدوارم با همدلی، درایت و عقلانیت اقدامات ارزشمندی در حوزه حملونقل بینالمللی صورت گیرد.