لزوم فراهم ساختن زیرساختها برای رونق ترانزیت استان
معاون حملونقل اداره راهداری و حملونقل جادهای خراسان رضوی میگوید: خراسان رضوی با بهرهمندی از 4 پایانه مرزی با کشورهای همسایه که شامل پایانههای مرزی سرخس، لطفآباد و باجگیران در مرز ترکمنستان و پایانه مرزی دوغارون در مجاورت افغانستان دارای موقعیت ویژهای در منطقه به لحاظ مبادلات تجاری در حوزه واردات، صادرات و ترانزیت کالا بوده اما متاسفانه آنگونه که باید از این ظرفیت استفاده نمیشود.
رضا صحراگرد با تاکید بر فراهمکردن زیرساختهای لازم در پایانههای مرزی برای گسترش ترانزیت میافزاید: پایانه مرزی دوغارون به لحاظ ترددهای ترانزیتی و جابجایی مسافر فعالیت بیشتری نسبت به سایر پایانهها دارد و خوشبختانه سازمان راهداری با توجه به اعتبار خوبی که به این امر اختصاص یافته در حال اجرای طرح جامع و آمادهسازی سایر زیرساختها در این پایانه مرزی است اما از آن طرف هم باید دولت افغانستان زیر ساختهای پایانه مرزی اسلام قلعه را برای پذیرش ناوگان و مسافر فراهم سازد تا بتوان با فعالیت شبانهروزی این مرز به عنوان منطقه آزاد از ظرفیتهای موجود در پذیرش ناوگان ترانزیتی و خالی به منظور گسترش صادرات و ترانزیت، استفاده بهینه کرد.
وی در خصوص ترددها در کریدور شمال – جنوب، اظهار میکند: جادههایی که در مسیر کریدور شمال-جنوب قراردارند باید ظرفیت لازم برای تردد ناوگان حملونقل را داشته باشند تا کالاها سریعتر وراحتتر به دست صاحبان کالا برسد البته اکنون در خصوص 22 هزار ناوگان ورودی در زمینه واردات خودروهایی با کارکرد زیر 3 سال و برخی خشک از بهترین برندهای اروپا، چابک سازی در این حوزه صورت گرفته است که باید این روند ادامه یابد تا ترانزیت در منطقه حرفی برای گفتن داشته باشد.
معاون حملونقل اداره راهداری و حمل نقل جادهای خراسان رضوی با اشاره به اینکه 40 درصد ناوگان حملونقل در سطح استان فرسوده هستند، میافزاید: ما باید به سمتی برویم تا که با ارائه تسهیلات به رانندگان، شرکتهای حملونقل را مجاب کنیم تا برای واردات ناوگان اقدام کنند و از این طریق مشکلات زیرساختهای ناوگان مرتفع گردد.
وی در ادامه با تشریح وضعیت پایانههای مرزی ترکمنستان، میگوید: اکنون پایانه مرزی باجگیران بیشتر در حوزه جابجایی مسافر فعالیت دارد و به لحاظ تردد کامیونها به نوعی غیر فعال است. با توجه به اینکه پایانههای مرزی لطفآباد و سرخس دارای ظرفیت بالایی برای ترانزیت و صادرات کالا هستند و بخصوص از پتانسیل منطقه ویژه سرخس با دارا بودن راههای ریلی برای جابجایی کالا، باید به نحو احسن بهرهمند شویم.
صحراگرد با تاکید بر بهینهسازی جادههای مواصلاتی به سرخس، تصریح میکند: به طور کلی جاده سرخس به بهینهسازی زیادی نیاز دارد تا ناوگان ترانزیتی بتوانند به سهولت تردد کنند بخشی از جاده مشهد به سرخس باید دو بانده شود و بخشی که دو بانده است باید به لحاظ روکش اسفالت مرمت گردد. روند احداث جاده جدید سرخس با وجود فعالیت جدی پیمانکاران به دلیل حجم خاکبرداری به کندی پیش میرود. بخشی از جاده جدید هم در گردنه مزدواند به سمت جاده اصلی شیفت پیدا میکند.
وی در ادامه اظهار میکند: به هرحال کشورهای همسایه نیز در صددند تا ظرفیت مسیرهای ترانزیتی خود را برای درآمدزایی بیشتر افزایش دهند و در این میان کشور ما باید در رقابت با این کشورها از راهکارهایی مانند کاهش هزینه سربار ترانزیت و زمان جابجایی کالا همچنین سهولت در انجام تشریفات گمرکی استفاده کند تا به نوعی صاحبان کالاها به استفاده از این مسیرهای ترانزیتی ترغیب شوند.